Betöltés

Penészmentesítés

Aereco őszi karbantartás

Indul a fűtési szezon, ablakok becsukódnak, a szellőzés hiányában megkezdődik a penészedés.

Vagy! Főkapcsoló bekapcsol és tavaszig a kiépített rendszer elvégzi helyettünk a kellő friss levegő utánpótlását.

De mielőtt nekimennénk a télnek, egy minimális karbantartást végezzünk el, hogy rendszerünk tökéletesen működhessen. Az elmúlt évben sok levegő keresztülment a légbevezetőkön és még több a ventilátoron, vastagon áll rajtuk a por. Ez befolyásolja a beengedett levegő mennyiségét és a ventilátor élettartamát.


A fali légbevezetők külső szúnyoghálós előlapját oldalt egy lapos csavarhúzóval lepattintjuk. Az előlapot langyos mosogatószeres vízzel elmossuk. Én áztattam és lezuhanyoztattam a sajátomat. (A ventilátornak nem szúnyoghálós az előlapja.)


A ventilátor főkapcsolóját lekapcsoljuk, előlapját levesszük, és egy csavarhúzóval kilazítjuk a megjelölt csavarokat.


EIN állásból átcsúsztatjuk a csavarokat AUS állásba. Ekkor a ventilátor kihúzható a házból, csak a betáp csatlakozások tartják. Ha kijött a házból a ventilátor, akkor a csavarokat vissza lehet csúsztatni EIN pozícióba és meg lehet húzni. Így takarítás után csak vissza kell majd tolni a házba és be is akadnak a kis rugólap fülecskék.

A ventilátor takarítása legegyszerűbb egy kompresszorral (a porszívó nem jó semmire), ha nincs kompresszor se nekünk, se ismerősnek, akkor levegő sprayt ajánlok (800-1000 Ft-os tétel barkácsboltokban). 

A műanyag részeket egy nedves ronggyal áttöröljük (Ezt NE! zuhanyoztassuk!) és mehet is vissza a helyére. A szűrő betétet nyugodtan kimoshatjuk, ha az állapota igényli 1.210.-Ft-ért lehet venni egy újat. Ez abban segít, hogy kisebb porterhelést kapjon a ventilátor csapágya, vagyis később lesz csapágyhibás, ami először nagyobb zajt, majd a ventilátor halálát eredményezi.


A szűrő után visszatehető az előlap és készen is vagyunk. Amíg fűtünk, üzemeltessük a ventilátort is folyamatosan.

Ha bárkinek, bármi nem világos a leírtak alapján vagy szeretné, hogy mi csináljuk meg az őszi karbantartást, akkor keressenek elérhetőségeim valamelyikén.