Betöltés

Penészmentesítés

Árak

Mennyibe kerül, hogy a penész végleg és garantáltan eltűnjön az otthonából?

A Legtöbb leendő ügyfélnek az első néhány kérdése között szerepel, hogy mennyibe kerülne neki a végleges penészmentesítés, vagyis egy szellőző rendszer kiépítése.

Jó néhány vállalkozás van az országban, aki a penész végleges eltávolításához a Francia AERECO cég által összeállítható rendszerben látja a megoldást és képes is egy ilyen rendszert megvalósítani.

Tehát a nagy többség ugyanazokkal az anyagokkal dolgozik, és ha szakszerű a kivitelezés, akkor a végén bárkivel is kivitelezünk a végeredmény ugyan az, így érdemes több helyről is ajánlatot kérni.

Az ajánlat adás viszont nem olyan egyszerű dolog. Ezért is találkozhatnak legtöbbször azzal, hogy nem kapnak csak úgy árat. A penészmentesítéshez, szellőztetéshez egy összehangolt rendszert kell kidolgozni, mely sok mindentől függ. Az alább felsorolt kérdésekre adott válaszokon túl nem árt, ha egy személyes felmérés is megelőzi az árajánlatot, hiszen nincs két egyforma probléma.

 • Először is kell egy épület tervrajz, még ha csak kézi van az is jó (falak, nyílászárók, fűtőtestek, gázkészülékek, elszívók feltüntetésével)
 • Melyik helyiség kb. mennyi m3?
 • Miből vannak a falak, milyen szélesek, szigeteltek-e?
 • Milyen nyílászárók vannak beépítve? Műanyag vagy fa?
 • Ha fa, akkor az termo üvegezésű-e? Milyen színű?
 • Van-e redőnye, zsalu? Ezek és az ablak kerete közti távolság mekkora?
 • A belső ajtóknál van küszöb?
 • Milyen fűtési rendszer van? Kazános?
 • Ez nyílt vagy zárt égésterű? Turbós, kondenzációs? -
 • Kandalló vagy cserépkályha van, vagy terveznek?
 • A konyhában van gáztűzhely?
 • Van szagelszívó? Ez ki van vezetve a szabadba?
 • A vizes helységekben van gépi, ventillátoros elszívás?
 • Ez lámpakapcsolóra vagy külön kapcsolóra van kötve?


Látszik, hogy a fenti kérdésekre nagyon sok variációban lehet válaszolni és minden egyes variáció más rendszert igényel, így más-más az ára is annak, hogy többé ne legyünk penészesek.

„De mégis mennyibe kerül a penészmentesítés egy olyasmi házra, mint a miénk?”

Összeszedtem néhány otthon fajtát, és beáraztam azokat a 2012-es árakkal. Megpróbálok át fogó képet adni a kicsitől a nagyig és problémásig, így készült egy garzonlakásról, egy átlagos családi házról, egy nagy családi házról, a problémások közül egy kandallós házról és egy passzív rendszer aktívvá alakításáról.

1. Budapesti 35m2-es garzonlakás penészmentesítése aktív szellőzőrendszerrel.

A lakás egy régi bér lakás emeletén található ablakai műanyag tokozású termo üvegezésűek. Bejárati ajtó új, biztonsági, tömören záródik. Nyílászáró csere után elkezdtek penészedni. A nagy magasság miatt faláttöréses légbevezető nem, vagy csak nehezen kivitelezhető így nyílászáróba építhetőt alkalmazunk. A légelvezetést a legnagyobb páratermelőn a fürdőszobán keresztül oldanánk meg egy higrosztát vezérlésű kétfokozatú ventilátorral. A két légbevezető és a ventilátor telepítése budapesti kiszállással: bruttó 162 000 Ft.

2. Nagykátai családi ház 97m2, külső hőszigetelés után állandóan visszatér a penész a vegyszeres kezelések után nem sokkal.

A ház a 80-as években épült, két éve fel lett újítva. Fa tokos termo ablakok és bejárati ajtó, külső 8cm-es dryvit szigetelés, nemes vakolat. A fűtés a pincéből gázkazánnal történik. Nem szökik a meleg, de nem tud kimenni a pára sem. A penész eltűntetésére vegyszeres kezeléssel próbálkoztak, de a kezelés után néhány héttel az újra megjelent, hiszen a lakás páratartalma továbbra is megfelelő volt a számára. Elkerülhetetlennek látták a végleges penészmentesítés érdekében szakemberhez fordulni. Mivel új fatokos ablakok vannak, nem ajánlom annak a szétmarását, mert bár szerszámok lennének hozzá és olcsóbb is lenne, mint a faláttöréses, de engem még senki nem tudott meggyőzni arról, hogy egy 1cm széles 7cm mély lyukat marás után tud úgy felület kezelni, hogy 5-10 év után biztosan nem kezd szétrohadni az ablakszárny. Akkor pedig többe kerülne a leves, mint a hús. Tehát a megoldás 4db faláttöréses légbevezetés és egy ventilátoros elszívás a vidéki kiszállással összesen bruttó: 260 000 Ft. Amennyiben műanyag nyílászárói lettek volna az kb.mínusz 10 000 Ft/légbevezető, vagyis bruttó: 220 000 Ft.

3. Családi ház Budapest (135m2) 3 szoba, nappali, konyha, wc, fürdőszoba.

A ház kívülről hőszigetelt, műanyag hőszigetelt nyílászárókkal épített, turbós kazánnal fűtött, belső ajtóknál burkolatváltós tökéletesen zárt otthon. Esti fürdetések idején a páratartalom eléri a 80-90%-ot. A penészmentesítés problémája itt is visszatérő jelenség a vegyszeres kezelések után is.
Számoltam faláttöréses és nyílászáróba építhető légbevezetőkkel is.
Csak faláttöréssel az aktív rendszer bruttó: 310 000 Ft.
Csak nyílászáróba építve bruttó: 250 000 Ft.

4. Probléma a kandalló vagy cserépkályha miatt... Érdi családi ház, nemrég beépített kandallóval, amitől nem szeretnének megválni.

Az eset azért érdekes, mert a nyílt égésterű kályha miatt nem szabad megszívni a lakás légterét, ugyanis zárt légbevezetők esetén a ventilátor az egyetlen nyitott lyukon, vagyis a kéményen keresztül szívná be a levegőt, ami életveszélyes lehet, ha az égésterméket és a füstgázt visszaszívatjuk a lakótérbe.
Ilyenkor csak annyit tehetünk, hogy egy passzív rendszert ajánlunk és a kémény huzatára illetve a szélre bízzuk a légcsere mennyiségét. A penészmentesítésre ilyenkor nem tudunk 100% garanciát vállalni, mert a teljesítmény tőlünk függetlenül alakul. A passzív rendszer faláttöréses légbevezetővel bruttó: 165 000 Ft.
A fürdőben régi duplaszárnyú szimpla üveges ablak miatt nyílászáróba építhető légbevezető nem kialakítható, így ott akkor is faláttöréses kell, ha máshova nem azt teszünk. 1db faláttöréses, 4db ablakba szerelt légbevezető, bruttó: 119 000 Ft.

5. Családi ház Eger, meglévő passzív rendszerrel elégedetlenek. Hirtelen nagy páraterheléssel nem tud mit kezdeni a passzív rendszer.

A rendszer aktívvá tétele bruttó: 118 000 Ft. A kész aktív rendszerre életbe lép a 100%-os penészmentesítési garancia.


Nincs két egyforma ház, nincs két egyforma munka! Mindenkinek szükséges az egyéni felmérés és egyedi ár, de azt gondolom, hogy ez az összefoglaló ha nem is forintra pontosan, de nagyjából segít megállapítani, hogy mennyibe is kerülne Önnél a garantált penészmentesítés.