Betöltés

Penészmentesítés

Miért szükséges a páramentesítés

Mi az összefüggés a remek komfortérzet, a páramentesítés és a megfelelő szellőzés között?

 

Friss és tiszta levegő


A komfort széles fogalmába beletartozik egy nagyon fontos tényező: a levegő minősége. Akár otthonunkban vagy az irodában tartózkodunk, a friss és tiszta levegő nélkülözhetetlen az életminőség meghatározása szempontjából.

Minden ember élhető környezetre vágyik, és lehetősége szerint erre törekszik.A külsőkörnyezeti tényezőkkel, a levegő összetételével és minőségével, oxigén tartalmával nap mint nap foglalkoznak a szakemberek, de a belső, zárt terek, házak, lakások, iskolák, társasházak levegőjével, páratartalmával már keveset vagy egyáltalán nem.

Pedig a belső légszennyezés is súlyos károkat okozhat, nemcsak az emberi

Megfelelő szellőzés

  szervezetnek, hanem a lakókörnyezetnek, lakóépületnek is. Romolhat az épület szigetelése, csökkenhet a falak hőtartó képessége, vizesedhetnek nemcsak a falak, de akár a fa ablakkeretek is, növekedhet a poratkák száma, nem beszélve a súlyos és fertőző penész kialakulásáról, ami természeténél fogva allergiát okozhat, sőt, káros gázokat bocsáthat ki.

Pedig a megnövekedett páratartalom a hétköznapi tevékenységeink során szabadul fel jelentős mennyiségben: lélegzés, felületi kipárologtatás, mosás, ruhaszárítás, főzés, zuhanyozás következtében.


Miért is fontos a páramentesítés és a szellőzés?

 

Akár folyékony, akár vízgőz formájában a víz elsődleges problémaforrás az építőiparban. Már kis mennyiségben is elegendő ahhoz, hogy közvetlenül vagy közvetve hatással legyen a használók egészségére, és az épület szerkezeti elemeire. Légzőszerveink 40-60%-os páratartalom mellett működnek megfelelően, az ennél nagyobb páratartalom káros a bent tartózkodókra és az épületre egyaránt. Így a megfelelő páramentesítéssel nem csak az épületeink de saját egészségünket is megóvjuk.

A jó hőszigetelésű új, vagy utólag szigetelt régi épületekben a szigetelés és a nyílászárók fokozott légzárása együttesen okozhat komoly pára gondokat: a leghidegebb felületeken a víz kondenzációját, a párazáró rétegnél nedvesedést, a fal hőszigetelő képességének pedig a leépülését.

Lakótereinkben sokféle veszélyes szennyezőanyag az előírtnál magasabb koncentrációban van jelen, különösen akkor, ha a szellőzés nem működik kielégítően. Ezek az anyagok többek között a festékek, tapétaragasztók, ablaktisztítók, laminált padló bevonatok, tisztítószerek, illatosítók, parfümök.

Ne csak az ipari vagy a közlekedés miatti levegőszennyezés jusson eszünkbe erről a szóról, hanem vizsgáljuk meg a levegő minőségét belső tereinkben, ahol időnk legtöbb részét töltjük! Fentiekből adódik, hogy hatékony szellőzés páramentesíti lakóépületeinket, így stabilizálja  a belső relatív páratartalmat, ezáltal biztosítva a megfelelő komfortot.A jó szellőzés napjainkban elengedhetetlen. Intelligens szellőztetéssel ezek a környezeti problémák elkerülhetők vagy kiküszöbölhetők.

Mit kell tennünk a megfelelő szellőzteté érdekében?

 

Légbevezetőket kell elhelyeznünk a lakószobákba, valamint a nyílt égésterű gázkészülékek helyiségeibe, így páramentesítjük a helységet, és a lakást friss levegőhöz juttatjuk

• Biztosítani kell a szabad levegő áramlását a lakásban bezárt belső ajtók esetén is megfelelő ajtó alatti résekkel, átszellőző rácsokkal

Légelvezetőket, elszívó rácsokat kell elhelyeznünk a vizes helyiségekben (fürdő, WC, konyha), amelyek légcsatornán keresztül elszívó ventilátorokhoz, vagy gravitációs szellőzőkürtőhöz csatlakoznak.

Ezek biztosítják a szennyezett levegő eltávolítását és páramentesítését.De a friss levegő is csak akkor tud beáramlani a lakószobákba, ha levegőt szívunk el a kiszolgáló helyiségekből. A légbevezetés megoldásával a szellőzetlenség kiküszöbölhető, valamint a gázkészülékek légellátása is biztosítható. 

Milyen módokon lehet biztosítani a folyamatos légáramlást?

 

A jó szellőzés kivitelezése a helyes szellőzési mód megválasztásával kezdődik: lehetőség van gépi szellőzésre, ami központi elszívással kivitelezhető. A gépi higroszabályozású rendszerrel az egész épületben a légcserét a szennyezett, vizes helyiségekből elszívott levegő indítja el, majd friss levegő érkezik a szobákba a légbevezetőkön keresztül. A ventilátor által elszívott levegő mennyiségét a légelvezetők szabályozzák és osztják el a pillanatnyi szükségletek szerint a lakások vizes helyiségeiben.

További szellőzési eljárásként ismerjük a gravitációs szellőzést, illetve a hibrid szellőzést. Előbbi a természet erejét (szélhatás és kürtőhatás) aknázza ki, utóbbi a gépi és gravitációs megoldás közötti középút: kevés karbantartást igénylő, kis fogyasztású, megbízható rendszer, a fentebb felsorolt szellőzési rendszerekre jellemző okos megoldásokkal. Az intelligens szellőzés közvetlen előnyei:

• Jobb légcsere, nagyobb komfort: amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A vizes helyiségekben folytatott tevékenységek fokozott szag, ill. párakibocsátással járnak. Ezek következtében az elhelyezett légelvezetők automatikusan (vagy kézi kapcsoló hatására) nyílnak, fokozva az elszívott levegő mennyiségét, és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását, így páramentesítve a helységet.

• A páralecsapódások elkerülése: az emberi tevékenységek következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódást okozhat, ez pedig penészesedési folyamatokat indíthat el, növekszik a kondenzáció veszélye. Ekkor a higroszabályozású szellőelemek megnyílnak, a fokozódó szellőzés pedig csökkenti a páratartalmat.

• Gázkészülékek légellátása: a nem zárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható, ezáltal biztonságosabbak üzemeltethetők. 

• A fűtési költségek kézben tartása: a hőveszteség jelentős részét (akár 50%-ot) a rossz szellőzésnek tulajdonítják. Viszont higroszabályozási rendszerrel jelentős energia megtakarítás érhető el. A technológia lehetővé teszi, hogy csak ott és olyan mértékben kerüljön sor légcserére, ahol szükséges, és csak a megfelelő mértékben. Tehát a légcsere a szükség szerinti optimális lesz, így a szellőzési hőveszteség minimálisra redukálható.

 

Amenyiben felkeltettük az érdeklődését kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és szakembereink készségesen válaszolnak minden kérdésére. KAPCSOLAT

Társasházak szigetelése

Tudta Ön, hogy Magyarországon minden ötödik ember ipari technológiával készült lakásban lakik?

Ezeknek az épületeknek az életciklusát maximum 30 évre tervezték, ennek ellenére gyakoriak a 40 éves lakóépületek. 

A manapság divatos – és természetesen hasznos, az energiatakarékosság szempontjából pedig kivételesen fontos – panel felújítások nem minden esetben járnak együtt a szellőzési rendszer korszerűsítésével. Az új, beépített műanyag keretes ablakok és az új szigetelés mellett a szellőzés modernizálásával együtt kapnánk a maximális komfortérzetet. 

Bővebben...