Árak

Mennyibe kerül, hogy a penész végleg és garantáltan eltűnjön az otthonából?

A Legtöbb leendő ügyfélnek az első néhány kérdése között szerepel, hogy mennyibe kerülne neki a végleges penészmentesítés, vagyis egy szellőző rendszer kiépítése.

Jó néhány vállalkozás van az országban, aki a penész végleges eltávolításához a Francia AERECO cég által összeállítható rendszerben látja a megoldást és képes is egy ilyen rendszert megvalósítani.

Tehát a nagy többség ugyanazokkal az anyagokkal dolgozik, és ha szakszerű a kivitelezés, akkor a végén bárkivel is kivitelezünk a végeredmény ugyan az, így érdemes több helyről is ajánlatot kérni.

Az ajánlat adás viszont nem olyan egyszerű dolog. Ezért is találkozhatnak legtöbbször azzal, hogy nem kapnak csak úgy árat. A penészmentesítéshez, szellőztetéshez egy összehangolt rendszert kell kidolgozni, mely sok mindentől függ. Az alább felsorolt kérdésekre adott válaszokon túl nem árt, ha egy személyes felmérés is megelőzi az árajánlatot, hiszen nincs két egyforma probléma.

 • Először is kell egy épület tervrajz, még ha csak kézi van az is jó (falak, nyílászárók, fűtőtestek, gázkészülékek, elszívók feltüntetésével)
 • Melyik helyiség kb. mennyi m3?
 • Miből vannak a falak, milyen szélesek, szigeteltek-e?
 • Milyen nyílászárók vannak beépítve? Műanyag vagy fa?
 • Ha fa, akkor az termo üvegezésű-e? Milyen színű?
 • Van-e redőnye, zsalu? Ezek és az ablak kerete közti távolság mekkora?
 • A belső ajtóknál van küszöb?
 • Milyen fűtési rendszer van? Kazános?
 • Ez nyílt vagy zárt égésterű? Turbós, kondenzációs? –
 • Kandalló vagy cserépkályha van, vagy terveznek?
 • A konyhában van gáztűzhely?
 • Van szagelszívó? Ez ki van vezetve a szabadba?
 • A vizes helységekben van gépi, ventillátoros elszívás?
 • Ez lámpakapcsolóra vagy külön kapcsolóra van kötve?

Látszik, hogy a fenti kérdésekre nagyon sok variációban lehet válaszolni és minden egyes variáció más rendszert igényel, így más-más az ára is annak, hogy többé ne legyünk penészesek.

„De mégis mennyibe kerül a penészmentesítés egy olyasmi házra, mint a miénk?”

Összeszedtem néhány otthon fajtát, és beáraztam azokat a 2023-es árakkal. Megpróbálok átfogó képet adni a kicsitől a nagyig és problémásig, így készült egy garzonlakásról, egy átlagos családi házról, egy nagy családi házról, a problémások közül egy kandallós házról és egy passzív rendszer aktívvá alakításáról.

1. Budapesti 35m2-es garzonlakás penészmentesítése aktív szellőzőrendszerrel.

A lakás egy régi bér lakás emeletén található ablakai műanyag tokozású termo üvegezésűek. Bejárati ajtó új, biztonsági, tömören záródik. Nyílászáró csere után elkezdtek penészedni. A nagy magasság miatt faláttöréses légbevezető nem, vagy csak nehezen kivitelezhető így nyílászáróba építhetőt alkalmazunk. A légelvezetést a legnagyobb páratermelőn a fürdőszobán keresztül oldanánk meg egy higrosztát vezérlésű kétfokozatú ventilátorral. A két légbevezető és a ventilátor telepítése budapesti kiszállással bruttó 308.000 Ft.

2. Nagykátai családi ház 97m2, külső hőszigetelés után állandóan visszatér a penész a vegyszeres kezelések után nem sokkal.

A ház a 80-as években épült, két éve fel lett újítva. Fa tokos termo ablakok és bejárati ajtó, külső 8cm-es dryvit szigetelés, nemes vakolat. A fűtés a pincéből gázkazánnal történik. Nem szökik a meleg, de nem tud kimenni a pára sem. A penész eltűntetésére vegyszeres kezeléssel próbálkoztak, de a kezelés után néhány héttel az újra megjelent, hiszen a lakás páratartalma továbbra is megfelelő volt a számára. Elkerülhetetlennek látták a végleges penészmentesítés érdekében szakemberhez fordulni. Mivel új fatokos ablakok vannak, nem ajánlom annak a szétmarását, mert bár szerszámok lennének hozzá és olcsóbb is lenne, mint a faláttöréses, de engem még senki nem tudott meggyőzni arról, hogy egy 1cm széles 7cm mély lyukat marás után tud úgy felület kezelni, hogy 5-10 év után biztosan nem kezd szétrohadni az ablakszárny. Akkor pedig többe kerülne a leves, mint a hús. Tehát a megoldás 4db faláttöréses légbevezetés és egy ventilátoros elszívás a vidéki kiszállással összesen bruttó 448.000 Ft.

3. Családi ház Budapest (135m2) 3 szoba, nappali, konyha, wc, fürdőszoba.

A ház kívülről hőszigetelt, műanyag hőszigetelt nyílászárókkal épített, turbós kazánnal fűtött, belső ajtóknál burkolatváltós tökéletesen zárt otthon. Esti fürdetések idején a páratartalom eléri a 80-90%-ot. A penészmentesítés problémája itt is visszatérő jelenség a vegyszeres kezelések után is.
Számoltam faláttöréses és nyílászáróba építhető légbevezetőkkel is.
Csak faláttöréssel az aktív rendszer bruttó 508.000 Ft.
Csak nyílászáróba építve bruttó 448.000 Ft.

4. Probléma a kandalló vagy cserépkályha miatt… Érdi családi ház, nemrég beépített kandallóval, amitől nem szeretnének megválni.

Az eset azért érdekes, mert a nyílt égésterű kályha miatt nem szabad megszívni a lakás légterét, ugyanis zárt légbevezetők esetén a ventilátor az egyetlen nyitott lyukon, vagyis a kéményen keresztül szívná be a levegőt, ami életveszélyes lehet, ha az égésterméket és a füstgázt visszaszívatjuk a lakótérbe.
Ilyenkor csak annyit tehetünk, hogy egy passzív rendszert ajánlunk és a kémény huzatára illetve a szélre bízzuk a légcsere mennyiségét. A penészmentesítésre ilyenkor nem tudunk 100% garanciát vállalni, mert a teljesítmény tőlünk függetlenül alakul. A passzív rendszer faláttöréses légbevezetővel bruttó 315.000 Ft.
A fürdőben régi duplaszárnyú szimpla üveges ablak miatt nyílászáróba építhető légbevezető nem kialakítható, így ott akkor is faláttöréses kell, ha máshova nem azt teszünk. 1db faláttöréses, 4db ablakba szerelt légbevezető, bruttó 275.000 Ft.

5. Családi ház Eger, meglévő passzív rendszerrel elégedetlenek. Hirtelen nagy páraterheléssel nem tud mit kezdeni a passzív rendszer.

A rendszer aktívvá tétele bruttó 258.000 Ft. A kész aktív rendszerre életbe lép a 100%-os penészmentesítési garancia.

Nincs két egyforma ház, nincs két egyforma munka! 

Mindenkinek szükséges az egyéni felmérés és egyedi ár, de azt gondolom, hogy ez az összefoglaló ha nem is forintra pontosan, de nagyjából segít megállapítani, hogy mennyibe is kerülne Önnél a garantált penészmentesítés.

Referenciák

Tisztelt Lajos! Nagykanizsán Király út 31 be beszerelték a szellőztető rendszert.

Beszerelése előtt az ajtók megszívták magukat vízzel, nem zártak rendesen, nagyon nagy pára volt a lakásban. 1 hónap elteltével a pára megszűnt, kiszívta az ajtókból a vizet , jól záródnak.

 köszönöm: T. Bence

Referenciák

Kedves Lajos! M. István vagyok Kisújszállásról.
A januárban elvégzett szellőztető rendszer beszerelés után jól működik, ajtón, ablakon páralecsorgás vagy ajtón, ablakon, falon penész nincs. A szoba és a fürdőszoba ajtó szinte állandóan sarkig van nyitva, a konyhán ajtó sincs, tud tehát rendesen szellőzni az egész lakás. A szűrőt időszakonként cserélem.
Köszönet azért Önnek, hogy ez a technika a párásodást, penészesedést nem engedi meg.

Üdvözlettel: M. István

Referenciák

Pára nincs, a tükör nem párás, a ventilátor sem megy már mindig nagyobb fokozaton. Általában fürdéskor és utána megy nagyon, de reggelre már nem. 55 körül van a páratartalom. Néztem a szűrőt, de még csak középen volt piszkos, majd vasárnap ránézek, akkor lesz három hét. Eddig minden rendben!!!!
Köszönöm szépen. Zs. József

Referenciák

Kedves Lajos! Azóta nincsen nyoma, sem szaga a penészesedésnek. Köszönöm szépen
Boldog karácsonyt. Philipp

Referenciák

Kedves Lajos! Elnézést kérek, hogy csak most írok, tudom milyen fontos a
visszajelzés az elkészült munkáról. Pár hónap elteltével is csak dicsérni és ajánlani tudom Önöket, munkájukat. Amióta elkészült házunk szellőztető rendszere, megszűnt a penészesedés, és ha hazaérkezünk, nem fogad nedves áporodott levegő mint előtte. Még a villanyszámlánk is kevesebb lett, annak ellenére, hogy több ventilátor működik, amikor az érzékelők szűkségesnek ítélik, illetve mi bekapcsoljuk. Ezek és az ablakok keretébe épített  szellőzők kiváltották a sok áramot fogyasztó páraelszívót, és szellőztetni is elég naponta egyszer pár percig.Lehet hogy az sem kellene? Ezzel sok fűtési energiát takarítunk meg, hiszen nem kell naponta többször kiengedni a meleget. Sokkal egészségesebb és tisztább a levegő a házban, ami megfizethetetlen. Az már csak hab a tortán, szoktam mesélni ismerőseimnek, hogy még papucsot is hoztak magukkal, összeporszívóztak maguk után, maximálisan vigyáztak, hogy ne csináljanak piszkot és felfordulást. Nagyon szépen köszönjük hatásos, és lelkiismeretes munkájukat, további sok sikert és elégedett megrendelőt kívánunk Önöknek.

Üdvözlettel: N. A. Katalin

Referenciák

Szia Lajos! Másnapra teljesen eltűnt a pára az ablakokról. Következő reggel hidegebb volt és megjelent egy halvány páracsík. Lentebb vettem a kapcsolót és azóta semmi. Fentebb is vettem tegnapelőtt, mert kicsit száraznak éreztük a levegőt. A páratartalom 48-55 közt van folyamatosan, és így ugyan az a 22,5 fok sokkal melegebbnek érezhető. Egy szó mint száz eddig nagyon elégedettek vagyunk, jól működik a rendszer. Most a gyerekek kigyógyultak a betegségből, reméljük nem is fognak visszaesni, majd jelentkezem még , hogy velük mi a helyzet. Nagyon köszi mindent! Hatott a hátadnak a ferrum? Gergő

Referenciák

Szia Lajos! Köszönjük a szerelést, azóta nincs pára a konyhába, és még fürdéskor a fürdőben sem!
Köszönöm! Üdv: Lehel Tiszakécske

Referenciák

Kedves Lajos! Dec. 1-en kiviteleztel nalunk szellozteto rendszert Obudan egy 28 nm2-es lakasban. Ezuton szeretnenk megkoszonni munkadat. A penesz teljes mertekben eltunt. Meg a fagypont alatti idoszakokan sem jelentkezik. A paratartalom tartosan 40% alatt van az eredeti 75%-hoz kepest. Hasonlo problemaval kuzdo embereknek csak ajanlani tudom a munkadat.
Megegyszer koszonjuk! Üdv, T. Benjamin, Z. Dora

Referenciák

Kedves Lajos, bár nem vagyok szakember, s páramérőt sem vettem, de néhány dologban látom az előrelépést a szellőztetők beépítése óta. A fürdőszobában már nem lehet gőzkabint csinálni, akármeddig tart a zuhanyozás. A készülék erősebb fokozatra kapcsol, s megszünteti a párát. A fürdőszobai szárítón sokkal hamarabb száradnak a ruhák. A fürdőszobai ajtó visszanyerte eredeti formáját, s könnyebben záródik. A lányom szobájába azóta nem tért vissza a penész. S úgy általában érezhető az állandó légmozgás a lakásban. Ennyiben tudom összefoglalni a pozitív változásokat. 🙂
Köszönöm a munkáját! Üdvözlettel, B. Mónika

Referenciák

Kedves Lajos! Köszönjük szépen a munkát. Megszünt a pára és tünnek el a falról a penészfoltok is. Köszönjük a segitséget, hálásak vagyunk, hogy megoldodott a penészedés. Üdvözlettel: V. Georgina és B. Richard

Referenciák

Szia Lajos! Kérted, hogy írjak, ha már megy pár hete a rendszer. Az ablakokról a víz a telepítést követő napon megszűnt, a penész a plafonon és a sarkokban nem jött vissza azóta sem. A konyha jobb felső sarkában a fal vizesedése megszűnt, napról napra halványodott a folt, érezhetően jobb levegő van bent. Úgy tűnik jól működik a dolog. Bár veszettül drága volt, de megérte! 🙂 Összességében elégedettek vagyunk, ajánlak is titeket ismeretségi körömben! 🙂
Üdv, István

Referenciák

Tisztelt Uram! A szellőző rendszerrel kapcsolatban csak pozitív tapasztalataim vannak. Ahogy a Fiúk mondták, az első 2-3 napban a fürdőszobában felszerelt ventillátor éjjel nappal erős fokozaton dolgozott. A levegő minőségén is érezni lehet, hogy sokkal kellemesebb, nem dohos, nem állott. A verandán az ablakokon jelentkező reggeli vízlecsapódás teljesen megszűnt. A ventillátor alap fokozaton kicsit kotyog, de egyáltalán nem zavaró. Köszönöm szépen a gyors, pontos, szakszerű kivitelezést.
További szép napot Üdvözlettel: Ny. Katalin