Aereco szellőztetés

A szellőztetőrendszer elemei

Forgalmazott termékeink palettája igen széles, hiszen megrendelőink igényei és a lakóházak típusai is rendkívül széles skálán változnak. Azonban bármilyen szellőztető rendszert építsünk is ki egy adott lakóhelyen, fő elemeiben meg fog egyezni a többi rendszerrel, hiszen vannak olyan elemek, melyek elengedhetetlenek minden ilyen rendszernél.

A megfelelő szellőzéshez szükséges termékeket négy fő csoportba oszthatjuk:

  • légbevezetők
  • légelvezetők
  • ventilátorok
  • kiegészítők

Nem nehéz belátni, hogy otthonunk levegőjének rendszeres cseréléséhez szükség van légbevezető helyekre, ahol friss levegő érkezik a lakótérbe, és szükség van légelvezetőkre is, ahol a „fáradt” levegő távozik. Az elhasznált levegő távozása többféle módon elősegíthető. Bizonyos esetekben egy központi ventilátor áramoltatja a levegőt, bizonyos esetekben pedig a légelvezetők gravitációs elven működő szellőzőkürtőhöz csatlakoznak. Az imént említett fő elemekhez (légbevezetők, légelvezetők, ventilátorok) tartozhatnak további, a szellőztető rendszer hatékonyabb működést elősegítő elemek, ezek a kiegészítők.

A zaj kint marad, a hő bent marad

Manapság az épületek tervezésénél nagyon fontos szempont az energiatakarékosság és a zajszűrés: a hőt ne engedjük ki, a zajt ne engedjük be. Mindkét szempont érthető okokból került előtérbe, hiszen a fűtés egyre drágább, az utcai zajok szintje pedig egyre magasabb. Éppen ezen okok miatt az újépítésű házak szigeteltsége sokkal jobb a régiekénél. Ennek az irányelvnek azonban van egy nem kívánt következménye: épületeink szellőzése romlott. Ez különösen veszélyes gázkészülékek használata esetén, melyek működése minél tisztább levegőt igényel, valamint működésük során keletkező gázok elvezetése is rendkívül fontos. A hagyományos nyilászárók nem jelentenek tökéletes megoldást, hiszen a nyitott ablak nem tartja kint a város zaját, és a szoba melegét sem tartja bent.

A zaj kint marad, a hő bent marad, és a levegő is cserélődik

Az általunk forgalmazott termékek épület típusoktól és igényektől függően többféle technológia szerint működnek, de az alapelvük ugyanaz: komfortos levegő biztosítása minden időben, a kivánt páratartalommal és a kintről jövő zajok kiszűrésével. Mivel ezen termékek érzékelik a belső viszonyokat, ezért csak akkor és csak annyi időre lépnek működésbe, amikor és ameddig azt igényeink indokolják. Ezáltal minimalizálják az esetleges hőveszteségeket is.

Az alkalmazott technológiát tekintve 4 fajta szellőztető rendszert különböztetünk meg:

  • Páraszabályozott szellőzés esetén a szellőzési keresztmetszet nagysága és nyitási ideje az adott helységben érzékelt páratartalom nagyságától függően változik. (leggyakrabban szobákban, irodákban előforduló technika)
  • Manuálisan kapcsolható szellőzés esetén a felhasználó maga is növelheti az elszívott levegő mennyiségét. (pl.: ha valami oknál fogva viszonylag rövid idő alatt különösen nagy lesz a levegő szennyezettsége)
  • Mozgásérzékelős szellőzés esetén a szellőzés autómatikusan elindul, ha valaki használja a helységet. (jellemző példa erre a WC illetve más mellékhelységek)
  • Mozgásintenzitást érzékelő szellőzés esetén nemcsak a mozgás, hanem annak intenzitása is befolyásolja a szellőztetés mértékét, tehát több ember esetén intenzívebb lesz a légcsere. (jellemzően konferenciatermekben, előadókban, osztálytermekben használják)

Cím:

Air Power House Kft.

2225 Üllő, Ócsai 75.

Telefonszám:

Tóth Lajos:

+36 70 940 0704